De btw-regeling verandert vanaf 1 juli 2021 voor ondernemers die goederen leveren aan klanten binnen Europa die geen btw-aangifte hoeven te doen. Deze klanten zijn vaak particulieren, maar kunnen ook ondernemers zijn die geen btw-aangifte hoeven te doen. Om de btw-aangifte gemakkelijker te maken is het éénloketsysteem opgezet. Zo handel je in één keer de btw-aangifte voor alle EU-landen af en betaal je elk kwartaal de btw in één keer.

Omzetdrempels per EU-land vervallen

Vanaf 1 juli 2021 zijn alle omzetdrempels per EU-land vervallen. Er komt één omzetdrempel van € 10.000 per kalenderjaar. Dit betreft de omzet van goederen die al in Europa zijn en die geleverd worden aan klanten in een ander EU-land die geen btw-aangifte doen. Dit geldt overigens ook voor digitale diensten.

In welk land moet je btw afdragen?

 • Bij een omzet van maximaal € 10.000 per jaar betaal je btw in Nederland.
 • Bij een omzet van maximaal € 10.000 per jaar kun je ervoor kiezen om geen gebruik te maken van de drempel van € 10.000. Alle afstandsverkopen en digitale diensten belast je dan in het EU-land van jouw klant. Deze keuze kan aangegeven worden middels een formulier op de website van de belastingdienst.
 • Bij een omzet boven € 10.000 per jaar betaal je btw van het land van de klant. Voor het afdragen van btw kun je het éénloketsysteem gebruiken om de aangifte en betaling in één keer af te handelen. Dit wordt dan automatisch doorgestuurd naar de belastingdienst van dat land.

Vanaf 1 juli 2021 geen vrijstelling van invoer-btw

Wanneer je vanuit buiten Europa rechtstreeks levert aan klanten die geen btw-aangifte doen binnen Europa kreeg je voor 1 juli 2021 vrijstelling van invoer-btw. Dit was van toepassing voor goederen met een maximale waarde van € 22 per zending. Vanaf 1 juli 2021 is deze vrijstelling vervallen. Er moet nu over alle goederen btw worden betaald.

Bij goederen van maximaal € 150 per zending kun je de Invoerregeling gebruiken. Je maakt dan gebruik van het éénloketsysteem en betaalt in dat geval geen invoer-btw.

Het éénloketsysteem

Vanaf 1 juli 2021 kun je gebruik maken van de Unieregeling. Je kunt dan ieder kwartaal de btw-aangifte en betaling in één keer afhandelen middels het éénloketsysteem. Wanneer je deze regeling gebruikt voor de btw-aangifte van jouw diensten, moet je deze regeling ook gebruiken voor afstandsverkopen van goederen.

Invoerregeling bij afstandsverkopen (e-commerce)

Lever je producten vanuit buiten de EU rechtstreeks aan klanten binnen de EU die geen btw-aangifte doen? Dan kun je gebruik maken van de Invoerregeling in het éénloketsysteem. Bij gebruik van de

 • Invoerregeling betaal je geen invoer-btw. Om hier gebruik van te kunnen maken moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
 • Goederen buiten Europa lever je aan klanten binnen Europa die geen btw-aangifte doen.
 • Levering gaat rechtstreeks naar de klant.
 • De goederen hebben een maximale waarde van € 150 per zending. Kosten voor de verzekering en verzending worden niet meegeteld.
 • Je levert geen accijnsgoederen of goederen waar beperkingen voor gelden.
 • Het vervoer van goederen regel je zelf.

Voldoe jij niet aan deze voorwaarden of wil je hier geen gebruik van maken? Dan betaal je de btw in het land waar jij je zending invoert.

Online platforms krijgen extra verantwoordelijkheid

Op het internet bestaan platforms die producten van diverse leveranciers aanbieden aan particulieren. Denk bijvoorbeeld aan Alibaba.com. Zulke platforms hebben vanaf 1 juli 2021 een rol gekregen bij het aangeven en afdragen van de btw in het land van de klant. Deze platforms gaan de btw voor hun leveranciers afhandelen op het moment dat zij via het platform goederen verkopen die nog niet in Europa zijn ingevoerd. Daarbij mag de waarde niet hoger zijn dan € 150.

Dropshippen vanuit China

De verandering in de btw-regels is nadelig voor dropshippers die hun producten dropshippen vanuit China. Vanaf 1 juli 2021 heb je als dropshipper namelijk geen vrijstelling meer op de invoer-btw bij goederen van maximaal € 22 per zending. Je kunt als dropshipper wel gebruik maken van het éénloketsysteem voor goederen van maximaal € 150 per zending, waardoor je geen invoer-btw hoeft te betalen.

Er moet vanaf 1 juli 2021 dus btw betaald worden over alle goederen die vanuit buiten Europa geleverd worden aan particulieren of ondernemers die geen btw-aangifte doen binnen Europa. Deze verandering zorgt voor een gelijkere concurrentiepositie tussen ondernemers binnen en buiten Europa.

Dropshippen vanuit Nederland

Voor dropshippers die vanuit China dropshippen wordt het dus financieel nadeliger. Juist nu is het tijd om te kiezen voor dropshipping met Nederlandse producten. Dropshippen vanuit Nederland brengt namelijk vele voordelen met zich mee. Zo produceert de Nederlandse maakindustrie hoge kwaliteitsproducten, waardoor je een hogere productprijs kunt hanteren. Andere voordelen van Nederlandse producten dropshippen zijn:

 • Lage transportkosten
 • Geen douanekosten
 • Pakketjes raken niet (of minder snel) kwijt
 • Snelle levertijd
 • Hoge klanttevredenheid
 • Je bouwt als dropshipper op langere termijn bestaansrecht op

In contact komen met Nederlandse maakbedrijven

Ben jij een dropshipper en wil jij graag Nederlandse producten dropshippen? Via Tauron kun je in contact komen met Nederlandse dropship leveranciers. Daarnaast kun je bij aanmelding een kijkje nemen in de Tauron Marketplace. Hierin staan er diverse kant-en-klare producten klaar om gedropshipt te worden. In de Tauron Community hebben wij ook fabrikanten die voor jou producten op maat kunnen maken. Klaar om te connecten? Meld je dan nu aan en wordt lid van de Tauron Community!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.