Nederlandse maakindustrie

De Nederlandse maakindustrie is koploper wanneer het gaat om kwaliteit, betrouwbaarheid, automatisering en innovatie. Het is de belangrijkste economische sector van Nederland. Steeds meer Nederlandse maakbedrijven innoveren hun processen en hun relaties met toeleveranciers en afnemers. Zo kunnen zij efficiënter producten maken en nieuwe markten veroveren.

Met het Tauron platform worden de Nederlandse maakbedrijven verbonden met e-commerce ondernemers. Hierdoor kunnen Nederlandse maakbedrijven de snel groeiende online markt veroveren door producten te leveren aan online ondernemers.

Voordat we hier verder op in gaan is het belangrijk om te weten waar de maakindustrie uit bestaat en wat het doet.

Hoe is de maakindustrie tot stand gekomen?

Voor de Industriële Revolutie bestond er nog helemaal geen industrie. Er waren nog geen machines, dus maakten mensen alles zelf nog met de hand. Tijdens de Industriële Revolutie kwam de maakindustrie in Nederland langzaam op gang. Echter liep Nederland in vergelijking met Groot-Brittannië en België behoorlijk achter op schema. In Nederland begonnen zich fabrieken pas te vormen rond 1850. Terwijl de Industriële Revolutie in België in 1799 al was begonnen. In Groot-Brittannië begon de Industriële Revolutie nóg eerder. Zij hadden vanaf 1750 namelijk al grote ontwikkelingen doorgevoerd, waardoor zij enorm veel konden produceren. Tegenwoordig is Nederland helemaal bij de tijd en valt de maakindustrie niet meer weg te denken. Bovendien is het een enorm belangrijke sector geworden in onze economie.

Betekenis van de maakindustrie

In de maakindustrie worden grondstoffen verwerkt tot nieuwe producten. Sommige bedrijven maken van deze ruwe materialen halffabricaten. Deze bedrijven bewerken producten niet geheel tot een eindproduct. Zij zagen het bijvoorbeeld alleen op maat. Waarna het elders verder verwerkt wordt tot een eindproduct. Er zijn natuurlijk ook bedrijven die ruwe materialen wel geheel bewerken tot een eindproduct. In dat geval leveren zij geen halffabricaten, maar eindfabricaten aan hun klanten.

Doordat bedrijven ruwe materialen bewerken tot nieuwe producten, voegen zij hier veel waarde aan toe. Een voorbeeld van waarde toevoegen is aluminium. Aan aluminium heb je namelijk niet zoveel, totdat het wordt geproduceerd tot een pan. De waarde van zo´n product stijgt dan behoorlijk. Hierdoor kan een bedrijf de pannen voor een hoger bedrag weer verkopen. Waarde toevoegen aan een product is in maakindustrie daarom het allerbelangrijkste.

Maakindustrie Nederland

 

Definitie van de maakindustrie

De definitie van de maakindustrie kan in twee gedeeltes opgesplitst worden. Het eerste gedeelte bestaat uit de maakindustrie, waarbij de procesindustrie niet wordt meegerekend. Onder deze categorie kan je denken aan:

  • De machinebouw
  • De verwerking van kunststof en textiel
  • Metaalproducten
  • Elektronica
  • Transportmiddelen.

Onder de tweede categorie valt naast fysieke producten ook de inwinning van delfstoffen. Hier vallen ook de productie en distributie van water, elektriciteit en aardgas onder.

Procesindustrie

De procesindustrie is het proces waarmee industriële producten gemaakt worden. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van (bio)chemische, fysische en mechanische processen. Deze processen vinden veelal in fabrieken plaats. Er zijn twee verschillende soorten productieprocessen, namelijk continu-processen en batchprocessen. Tijdens een continu-proces komen grondstoffen in geleidelijk stroom de fabriek binnen. Daarna komen de producten in geleidelijke stroom weer naar buiten, zoals in een olieraffinaderij. Bij batchprocessen worden producten door verschillende bedrijven gefabriceerd. Denk bijvoorbeeld aan een chocolade. Cacao wordt in een fabriek verwerkt. Vervolgens wordt het door een chocolatier verder bereid tot een bonbon of chocoladereep.

Maakindustrie Nederland

De maakindustrie is erg belangrijk in Nederland. Het neemt namelijk een groot deel in van de Nederlandse economie. In 2015 was de waarde van de industrie in totaal 99,8 miljard euro. Dat betreft zo´n 16% van de Nederlandse economie.

Alleen Zuid-Holland zorgt al voor een kwart van de Nederlandse economie. Dat komt onder andere door alle ontwikkelingen die zij daar doormaken. Dit is onder meer te danken aan InnovationQuarter. InnovationQuarter zorgt namelijk voor de financiering van innovatieve bedrijven in Zuid-Holland. Op die manier kunnen deze bedrijven zich door ontwikkelen. Dit zorgt uiteraard voor een versterking van de Nederlandse economie.

InnovationQuarter is o.a. mede mogelijk gemaakt door TU Delft. TU Delft is de oudste en grootste technische universiteit van Nederland. Hier worden studenten opgeleid om op technologisch en wetenschappelijk gebied nieuwe ideeën en producten te ontwikkelen. Dit is ontzettend belangrijk voor de Nederlandse samenleving. Door te innoveren, experimenteren en nieuwe producten te ontwikkelen wordt onze kennis in Nederland enorm versterkt. Onze kenniseconomie is uitermate belangrijk om te kunnen concurreren met lageloonlanden, zoals China. Het is Nederlands grootste voordeel.

TU Delft

 

De 4e industriële revolutie

Daarnaast is de 4e industriële revolutie (Industrie 4.0) inmiddels begonnen. Deze revolutie zorgt voor een groot voordeel. Voor zowel Nederland als andere westerse landen. Industrie 4.0 verandert namelijk de manier van produceren. Denk bijvoorbeeld aan Artificial Intelligence en 3D printing. Ook wordt er steeds meer geautomatiseerd door het gebruik van robots. Daarnaast maken bedrijven meer gebruik van innovatieve materialen, zoals kunststoffen en biomaterialen. Deze ontwikkelingen zorgen voor een grote impact in de maakindustrie, de bouw en de gezondheidszorg. Dankzij deze innovaties kan Nederland concurreren tegen China. Hierdoor kunnen wij tegen lagere kosten en minimaal dezelfde voorwaarden produceren. Daarnaast maakt Industrie 4.0 het verder uitbouwen van de toeleveringssector binnen Europa mogelijk.

Smart Factories

Ook heeft de 4e Industriële Revolutie een enorme invloed op de ontwikkelingen van productiesystemen. Hierdoor veranderen fabrieken in zogenaamde slimme fabrieken. Een lege Philipsfabriek in Emmen zorgde voor de opkomst van de eerste Smart Factory van Nederland, genaamd Technologies Added. Technologies Added zorgt ervoor dat de nieuwe generatie maakbedrijven gezamenlijk in één pand kunnen gaan produceren. Technologies Added werd geïnitieerd door de investeringsmaatschappij Chezz Partners. Hun concept heeft gezorgd voor een ideale productieplaats voor startups en mkb’ers. Mkb´ers zijn de drijvende kracht achter de Nederlandse economie.

Met ruim 170.000 midden-kleinbedrijven in Nederland zorgen deze ondernemers voor innovatieve producten en een duurzamere samenleving. Zo ook de maakbedrijven binnen Technologies Added. Deze jonge maakbedrijven maken producten op het gebied van nieuwe mobiliteit, smart outdoor, watertechnologie en energiesystemen. Om dit mogelijk te maken is er een speciale productieproces ontwikkeld. In dit proces wordt er gebruik gemaakt van de meest recentste robot-en informatietechnologieën. Verschillende producten kunnen hierdoor gelijktijdig geproduceerd worden. Zo wil Technologies Added ervoor zorgen dat er steeds minder “Made in China” en steeds meer “Made in the Netherlands” producten geproduceerd gaan worden.

De ontwikkeling van Technologies Added wordt ondersteund door de gemeente Emmen, provincie Drenthe en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het is bovendien een mooi voorbeeld van een productiefaciliteit die werkt voor de regionale markt. Het is slechts een kwestie van tijd om daarvoor zoveel mogelijk toeleveranciers uit eigen regio te betrekken.

De Creatieve Maakindustrie in Nederland

De creatieve maakindustrie bestaat uit ondernemers en professionals die werken in de kunstsector, zakelijke creatieve dienstverlening en media & entertainment. Denk hierbij aan:

  • Productontwerpers
  • Architecten
  • Modeontwerpers
  • Marketingmedewerkers
  • Foto-en videograven
  • Grafische-en audiovisuele vormgevers
  • ICT´ers

190 duizend mensen werken in de creatieve industrie. Zij creëren waarde op sociaal, maatschappelijk, cultureel en economisch gebied. Creatieve professionals denken namelijk outside-the-box en zorgen voor nieuwe ideeën. Dit heeft een grote impact op de ontwikkelingen binnen Nederland. Bovendien is het een snel groeiende sector dat zowel nationaal als internationaal goed meetelt. De toegevoegde waarde van deze sectoren komt namelijk uit op zo´n 17 miljard euro per jaar. De Ministerie van Economische Zaken heeft de creatieve maakindustrie daarom tot topsector benoemd. In Oost-Nederland kan de creatieve industrie de cross-over maken naar sectoren als Agro-Food en Life Science & Health.

Met een aandeel van bijna 30% is Nederland de grootste exporteur in creatieve diensten. Hierdoor staat de Nederlandse creatieve industrie hoog aangeschreven. Om export te bevorderen is Creative Holland opgericht. Creative Holland is een portaal voor ondernemers die hun creatieve diensten willen exporteren naar het buitenland. In dit portaal vinden ondernemers informatie, tips & tricks en inspiratie. Zowel grote bedrijven als mkb bedrijven kunnen bij Creative Holland de stap zetten tot het exporteren van hun creatieve diensten.

Artificial Intelligence

 

Beste Nederlandse maakbedrijven

De MT/Sprout Maak100 maakt ieder jaar een nieuwe “Maakindustrie Top 100” lijst. MT/Sprout beoordeeld, in samenwerking met CFI Netherlands, Nederlandse maakbedrijven tot een omzet van 500 miljoen euro. Hierbij wordt er gekeken naar de omzet(groei), winst en roic (return on invested capital). Aan de hand hiervan zijn er verschillende ranglijsten gemaakt. Op basis van de plek in de ranglijst, krijgt een bedrijf een aantal punten. Door alle punten bij elkaar op te tellen ontstaat er een totaalscore. Als de totaalscore echter gelijk is aan dat van een ander bedrijf geeft de hoogste omzet van 2019 de doorslag.

Alle bedrijven in de 2020 Top 100 lijst zijn gezamenlijk goed voor zo´n 13,7 miljard euro. De 2020-editie is gebaseerd op gedeponeerde cijfers uit 2019. In vergelijking met het jaar daarvoor, heeft het een groei doorgemaakt van bijna 600 miljoen euro. De machine industrie, technologische sector en de foodindustrie maakte in 2019 een groei door. Voor de automotive, de chemische-en aardolie industrie was het helaas een ander verhaal. Zij maakten een krimp door in dat jaar.

De Top 10

De Top 10 van de Maakindustrie Top 100 lijst ziet er als volgt uit:

  • Op de 1e plek staat Verder Groep. Zij zijn het best presterende maakbedrijf van Nederland. Verder Groep is gespecialiseerd in het bieden van verschillende pompoplossingen.
  • Op de 2e plek staat Stertil Groep. Bij Stertil Groep kunt u terecht voor hefbruggen voor vrachtwagens, dock producten en voor onderhoud van apparatuur.
  • Op de 3e plek staat Trespa. Trespa zorgt voor innovatie op het gebied van architectonische plaatmaterialen.
  • Op de 4e plek staat Christiaens Groep. Zij bieden complete oplossingen voor champignonkwekerijen en composteerterreinen.
  • Op de 5e plek staat Terberg-Benschop. Terberg ontwikkelt automatiseringssoftware voor verschillende soorten tractoren.
  • Op de 6e plek staat Agar. Zij leveren een compleet pakket aan producten en diensten op het gebied van o.a. betonmortel, betonwaren, zand en grind.
  • Op de 7e plek staat Moba. Moba fabriceert machines. Deze machines sorteren, verpakken en verwerken eieren.
  • Op de 8e plek staat Bolidt. Bolidt zorgt voor verschillende kunststofsystemen in de vorm van o.a. industriële vloeren, sportvloeren en scheepsdekken.
  • Op de 9e plek staat Jansens & Dieperink. Zij ontwerpen, fabriceren en assembleren grote constructies van aluminium en RVS.
  • Op de 10e plek staat AAE. AAE is een geavanceerde hightech machinefabrikant. Bij AAE worden producten ontworpen onder twee business lines, namelijk: Production Automation en Advanced Systems.

Wat kan Tauron betekenen voor jouw bedrijf?

Zoals eerder aangegeven is de maakindustrie erg belangrijk in Nederland. Het is de belangrijkste economische sector in Nederland. In 2015 was de waarde van de industrie in totaal 99,8 miljard euro. Dat betreft zo´n 16% van de Nederlandse economie. Gebleken is dat steeds meer Nederlandse maakbedrijven hun productieprocessen en hun relaties met toeleveranciers en afnemers innoveren. Omdat ze hierdoor efficiënter kunnen werken, kunnen ze ook nieuwe markten veroveren.

Een relatief nieuwe markt is de markt van het online ondernemen. E-commerce is sinds de jaren negentig uitgegroeid tot één van de meest invloedrijke verkoopkanalen. Onder e-commerce verstaan we handeldrijven via het internet. Het is het geheel aan commerciële activiteiten die uitgevoerd worden via het internet.

In de afgelopen jaren komen er steeds meer webwinkels in Nederland. Alleen in 2020 zijn er in Nederland meer dan 13 duizend webwinkels bijgekomen. Volgens CBS zijn er per 1 januari 2021 ongeveer 68.000 webwinkels actief in ons land. Er komen dus steeds meer webwinkels in Nederland. Vooral in het jaar 2020 is gebleken hoe cruciaal e-commerce is voor de Nederlandse economie.

Deze webwinkels verkopen producten die vaak uit lagelonenlanden worden ingekocht. Steeds meer e-commerce ondernemers beseffen echter dat het prijsvoordeel niet opweegt tegen de kwalitatief slechte producten, lange levertijden en communicatie- en keurmerkproblematiek.

De nadelen van de Chinese maakindustrie maken het voor de e-commerce ondernemers onmogelijk een bedrijf op te bouwen dat op lange termijn bestaansrecht heeft. Daarnaast wordt het voor e-commerce ondernemers moeilijker om mee te schakelen met de snel bewegende markt binnen Europa.

De Nederlandse (en daarmee ook de Europese) maakindustrie is koploper wanneer het gaat om kwaliteit, betrouwbaarheid, automatisering en innovatie. Hoe mooi zou het zijn om deze twee krachten – uitmuntende producten én verkoopexpertise – samen te brengen?

Het Tauron platform

Tauron heeft daarom een platform gebouwd waar zij de Nederlandse maakbedrijven en leveranciers met e-commerce ondernemers verbindt. Wij begrijpen dat het verbinden van deze twee markten een cruciale stap is om minder afhankelijk te worden van de Chinese maakindustrie. Tauron wil de Nederlandse maakindustrie verbinden met de e-commerce ondernemers. Tauron creëert een community waarin vraag en aanbod elkaar makkelijk en snel kunnen vinden. Korte lijnen, betrouwbaarheid, transparantie, kwaliteit en duurzame relaties met de leveranciers.

Ben jij een Nederlandse maakbedrijf of leverancier en ben jij op zoek naar samenwerkingen met e-commerce ondernemers? Dan kan Tauron jou verder helpen! Indien je als e-commerce ondernemer op zoek bent naar Nederlandse maakbedrijven en/of leveranciers, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Kijk op de community pagina voor meer informatie en om toegang te krijgen tot ons platform.