In de blog: “beginnen met dropshipping: hoe doe je dat?” heb je de algemene stappen om dropshipper te worden kunnen lezen. In deze blog gaan wij nog een stapje verder. Hierin benoemen wij alle stappen die nodig zijn om als e-commerce ondernemer te kunnen beginnen en hoe je een goedlopend online business krijgt.

Hoe start je als e-commerce ondernemer?

Wanneer je als e-commerce ondernemer wilt beginnen dan heb je vaak al een idee wat voor product(en) jij online wilt gaan verkopen. Echter heeft de markt en het product dat je wilt verkopen invloed op jouw dropship succes. Doe daarom eerst onderzoek naar de markt, voordat je in het diepe springt.

Marktonderzoek

In een marktonderzoek ga je na:

 • Of het product niet auteursrechtelijk beschermd is
 • Of er überhaupt een markt is voor het product dat jij online wilt verkopen
 • Of je als dropshipper winst kan behalen met het product
 • Wie jouw doelgroep is
 • Hoe groot de markt is
 • Hoeveel concurrentie er is
 • Waar jouw product zich in onderscheid van de concurrentie

Maak een plan van aanpak

Na de marktonderzoek maak je een plan van aanpak. Denk hierbij aan: het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het zoeken naar een leverancier, productdesign, het opzetten van een webshop, marketing, verzending, voorraadbeheer, de voorwaarden en garanties op het product.

Vooral wanneer je een niet bestaand product op de markt wilt brengen is het belangrijk om een plan van aanpak te hebben. In dat geval gaat er nog een heel proces aan vooraf en moet je niet alleen bovenstaande punten in jouw plan meenemen, maar ook het:

 • Productieproces
 • Productdesign
 • Maken van een prototype
 • Testen van het product
 • Productidee beschermen door een octrooi of patent aan te vragen

Meer informatie over hoe je als dropshipper een nieuw product op de markt kunt brengen lees je in onze blog: In 9 stappen een nieuw product op de markt brengen.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Nadat je de knoop hebt doorgehakt welk product jij online wilt verkopen en marktonderzoek hebt gedaan, is het tijd om jouw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Let op:
Als je een lening nodig hebt voor de productontwikkeling, is het verstandig om een financieel businessplan op te stellen. Door eerst een lening bij de bank te regelen weet je zeker dat je kan beginnen met jouw e-commerce bedrijf.

Leveranciers zoeken

Nadat jouw e-commerce onderneming werkelijkheid is geworden, kun je op zoek gaan naar een leverancier. Veel e-commerce ondernemers die bij Tauron zijn aangesloten hebben zaken gedaan met Chinese leveranciers. Ze dachten dat China de beste keuze was vanwege de goedkope inkoopprijzen. Echter worden Chinese producten steeds duurder omdat een strengere arbeidswetgeving ervoor heeft gezorgd dat de lonen van arbeiders zijn gestegen. Daarnaast brengen Chinese leveranciers nog een aantal nadelen met zich mee zoals: lange levertijden, slechte productkwaliteit, douanekosten en miscommunicatie. Het is dus zeker de overweging waard om zaken te doen met een Nederlandse leverancier.

Nederlandse producten dropshippen

De inkoopkosten van Nederlandse producten zijn over het algemeen iets duurder dan Chinese producten, maar vanwege de hoge kwaliteit kan je het ook duurder online verkopen. Daarnaast zijn de levertijden in Nederland korter en zijn problemen sneller opgelost. Dit levert tevreden klanten op, waardoor je automatisch betere recensies ontvangt. Zo zorg je voor een goede basis en kun je jouw bedrijf laten groeien. Dat is ook de reden waarom vele e-commerce ondernemers zich hebben aangemeld bij Tauron. Ben je benieuwd waarom zij hebben gekozen voor een Nederlandse leverancier? Bekijk dan de video’s over Max en Lars of bekijk ons interview met Ovvis.

Webshop beginnen

Het ontwerpen en opzetten van een webshop kun je uitbesteden bij een expert. Mocht je hier zelf handig in zijn dan kun je de website ook zelf ontwerpen via platforms die e-commerce plug-ins aanbieden, zoals WordPress of Magento.

Naamsbekendheid opbouwen

Nu alle voorbereidingen zijn getroffen is het tijd om naamsbekendheid op te bouwen. Dit kun je op diverse manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan: radioreclame, krant, netwerkclub, social media of Youtube. Welke reclame-uiting het beste voor jouw bedrijf werkt is afhankelijk van de gewoontes van jouw doelgroep. Houd daar dus rekening mee wanneer je wilt investeren in marketing.

Online producten verkopen

Om producten online goed te kunnen verkopen is het belangrijk dat je jouw webshop optimaliseert. Om jou hierbij te helpen hebben wij een aantal optimalisatie-tips die je als dropshipper kunt toepassen binnen jouw webshop:

 • Maak de webshop SEO en SEA technisch op orde
 • Bied meerdere betalingsopties aan
 • Geef de klant keuzes in de leverdatum
 • Bied productsetjes of bijpassende accessoires aan
 • Bied klanten de optie om gratis nieuwsbrieven of aanbiedingen te ontvangen
 • Zorg voor een track-en-trace code
 • Stuur na bestelling een (online)kortingscode die de klant kan gebruiken voor de volgende bestelling

Producten verzenden

Als dropshipper hoef je je niet met de verzending van producten bezig te houden. De verzending wordt meestal gedaan door de leverancier. Normaliter worden producten verpakt in een standaard doos. Echter kun je ook zorgen voor een gepersonaliseerde verpakking. Zo kun je de verpakking bedrukken met jouw bedrijfslogo en kun je de binnenkant voorzien van een flyer (met kortingscode).

Voorraad opbouwen of JIT?

Je kunt ervoor kiezen om een voorraad bij de leverancier of een fulfillment center op te bouwen. Een andere optie is de logistieke Just in Time (JIT) methode. Just in Time is het precies op tijd leveren van bestelde producten aan de klant. Bij deze methode moet de levering en productie goed op elkaar afgestemd zijn, zodat er nauwelijks tot geen voorraad nodig is. Dit bespaart jou voorraadskosten en verhandelingskosten. Het enige nadeel is dat er een kans is op een domino-effect wanneer het niet goed op elkaar is afgestemd. Het is dus belangrijk dat hiervoor een goedwerkend voorraadsysteem wordt gebruikt.

Tauron brengt dropshippers in contact met Nederlandse leveranciers

Wil jij graag producten online verkopen en ben je hiervoor op zoek naar een Nederlandse leverancier? Dan heb je een hele grote kans dat je deze kunt vinden bij Tauron. In onze community hebben wij een groot netwerk aan Nederlandse leveranciers en fabrikanten die openstaan voor dropshipping. Zo kun je kant-en-klare producten online gaan verkopen. Maar je kunt ook samenwerkingen aangaan en met hun hulp een eigen product op de markt brengen. Dus ben jij er klaar voor om e-commerce ondernemer te worden en wil je in contact komen met Nederlandse leveranciers? Meld je dan aan bij Tauron en maak kennis met onze leden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.