e-commerce voorbereiden black friday

Tijdens Black Friday worden er in winkels en webshops gestunt met hoge productkortingen. Het aantal ondernemers en e-commerce ondernemers die meedoen aan Black Friday groeit elk jaar. Het wordt dus steeds populairder. Voor e-commerce ondernemers die graag mee willen doen aan Black Friday hebben wij een aantal tips uiteengezet zodat jij goed voorbereid van start kunt gaan.

Wat is Black Friday?

Het concept van Black Friday is vanuit Amerika overgevlogen naar Nederland. Tijdens Black Friday worden er hoge kortingen gegeven in (web)winkels om klanten te stimuleren alvast cadeautjes in te kopen voor de feestdagen. Deze kortingen gelden normaal gesproken alleen op Black Friday, maar vanwege de grote drukte en om iedereen te laten profiteren van deze aanbiedingen laten de meeste winkeliers de kortingen doorlopen t/m maandag. Dit wordt ook wel Cyber Monday genoemd.

Wanneer is Black Friday?

Black Friday valt altijd één dag na het Amerikaanse feestdag Thanksgiving Day. Thanksgiving Day wordt elke vierde donderdag van november gevierd. In 2021 valt Black Friday dus op vrijdag 26 november.

Waarom meedoen aan Black Friday interessant is

Als e-commerce ondernemer kan het heel interessant zijn om mee te doen aan Black Friday. Men is namelijk op zoek naar de beste deal en die vind je het snelste online. Daarnaast willen veel mensen de drukte in fysieke winkels vermijden en kopen hun cadeautjes in een webshop. Hierdoor is de kans groter dat jouw online shop sneller gevonden wordt door nieuwe klanten. Dit zorgt automatisch voor meer naamsbekendheid wat op langere termijn kan zorgen voor meer omzet. Bovendien is het een kans om van de oude collectie of slecht te verkopen producten af te komen. Van deze opbrengsten kun je weer investeren in goed lopende of nieuwe producten.

Hoe je als e-commerce ondernemer je kan voorbereiden op Black Friday

Ten eerste is het handig om extra voorraden op te bouwen zodat je tijdens Black Friday aan de vraag kunt voldoen. In verschillende branches bieden leveranciers en dropshippers ook Black-Friday kortingen aan. Door speciaal hiervoor inkopen te doen kun je korting geven aan jouw klanten en tegelijkertijd minder marge inleveren. Naast het opbouwen van extra voorraden zijn er nog een aantal punten waar jij als e-commerce ondernemer op kunt letten om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op Black Friday:

Producten selecteren

Maak een selectie van de producten die jij tijdens Black Friday wilt aanbieden. Afhankelijk van jouw situatie kun je er ook voor kiezen om korting te geven op de gehele collectie.

Samenwerken met andere (e-commerce) ondernemers

Val als ondernemer op met jouw Black Friday deals door in samenwerking met een ander bedrijf speciale productbundels te verkopen of unieke, beperkt verkrijgbare producten aan te bieden.

Korting en duur van de actie bepalen

Hoe hoog de kortingen moeten zijn kun jij alleen bepalen. Kijk hiervoor goed naar de marges en bepaal op basis daarvan jouw korting. Houd er wel rekening mee dat de concurrentie misschien wel kortingen aanbiedt van 30%, 40%, 50% of zelfs 60%. Weeg dus goed af wat je kunt missen aan marge, wat aantrekkelijk is voor jouw klanten en wat jouw doel is tijdens Black Friday. Bepaal daarnaast de duur van de actie. Kies je als ondernemer ervoor om alleen korting te geven op Black Friday of ook in het weekend en op Cyber Monday?

Webshop inrichten op Black Friday

Richt jouw webshop in op Black Friday en maak daar een speciale URL voor aan. Door dit ruim van te voren aan te maken kan Google deze pagina intussen makkelijker vindbaar maken voor jouw klanten. Daarnaast kun je deze pagina zo inrichten dat consumenten die op deze link klikken zich alvast kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief zodat zij als eerste ingelicht worden over de Black-Friday deals. Ook niet geheel onbelangrijk is het zorgen voor een snel werkende website en een betrouwbare server. Niks is zo vervelend als een langzaam werkende of gecrashte website tijdens Black Friday.

Tip 1: Gebruik geen “website onder constructie” plugin. Met zo’n plugin kan Google intussen de pagina of gehele website niet indexeren.

Tip 2: Houd ook na Black Friday deze speciale URL in de lucht. Dan hoeft Google het volgend jaar niet opnieuw te indexeren.

Levertijden haalbaar maken

Tijdens Black Friday gaan veel klanten tegelijkertijd shoppen. Niet alleen is deze drukte voelbaar in fysieke winkels maar ook online. Om teleurstelling onder jouw klanten te voorkomen is het goed om te checken of de levertijden die jij normaal hanteert ook hanteerbaar zijn tijdens Black Friday. Is dit niet het geval? Maak dit dan duidelijk op jouw website.

Bekend maken dat je meedoet aan Black Friday

Laat jouw klanten weten dat jouw webshop meedoet aan Black Friday en eventueel ook Cyber Monday. Licht jouw volgers en klanten in op social media en laat weten dat zij als eerste op de hoogte worden gebracht als zij zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Je kunt als ondernemer ook een Facebook evenement aanmaken. Ook op dit platform kun je klanten alvast “teasen” met de te verwachten kortingen. Zodra het Black Friday is krijgen de volgers van het Facebook evenement direct een melding binnen dat het evenement van start is gegaan. Daarnaast kun je jouw bedrijf rond deze periode gaan adverteren op social media en Google om zo meer naamsbekendheid op te bouwen en klanten aan te trekken. Verder kun je jouw bedrijf aanmelden op verzamelsites zoals blackfridayshops.nl, blackfridaynederland.nl, blackfridaysupersale.nl, blackfridaydeals.nu en blackfridaydealz.nl.

Hoe Tauron jou kan helpen

Tijdens Black Friday is het handig om betrouwbare Nederlandse leveranciers te hebben die zowel producten produceren als verzenden naar de klant. Dus ben jij op zoek naar een Nederlandse leveranciers die bestelde producten rechtstreeks kunnen verzenden naar jouw klanten? Binnen onze Tauron Community zijn er genoeg Nederlandse leveranciers en maakbedrijven die producten voor jou kunnen dropshippen. Vraag de lijst met soorten fabrikanten en leveranciers aan op onze homepagina of meld je direct aan bij Tauron. Wil jij graag meer informatie? Begin gerust een chatgesprek met ons of kom met ons in contact door een contactformulier te versturen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.