Wat is een Digital nomad ondernemer?

Rondreizen, locatie-onafhankelijk werken en tegelijkertijd geld verdienen. Zo ziet het leven van een digital nomad eruit. Het leven als digital nomad is de laatste jaren steeds populairder geworden en dat is natuurlijk niet zo gek, want wie wil nou niet zijn werk combineren met reizen? Het goede nieuws is dat iedereen die locatie-onafhankelijk kan werken kan gaan leven als digital nomad, dus ook e-commerce ondernemers. Maar als je als digital nomad wilt leven, waar moet je dan allemaal op letten? En zijn er naast alle voordelen ook nadelen aan het leven als digital nomad?

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad combineert het werken met rondreizen. Vaak zijn digital nomads ondernemers die geen vaste werkplek nodig hebben om hun werk uit te kunnen oefenen. Denk bijvoorbeeld aan e-commerce ondernemers, fotografen, bloggers, vloggers, marketingspecialisten, grafische vormgevers, schrijvers, online coaches en webdevelopers.

Waarom mensen voor deze levensstijl kiezen

Het kiezen voor een digital nomad bestaan is kiezen voor een bepaalde levensstijl. Mensen die ervoor kiezen om als digital nomad te leven willen graag locatie-onafhankelijk werken en tegelijkertijd rondreizen. Om dit te kunnen doen zal je eerst een online business moeten opstarten en is het verstandig om van te voren een stabiel klantbestand op te bouwen.

Wat zijn de voordelen en nadelen als digital nomad?

De wereld ontdekken, meerdere culturen leren kennen, rondreizen en tegelijkertijd geld verdienen. Het leven van een digital nomad is elke dag weer anders. Je kunt namelijk zelf kiezen hoelang je ergens verblijft en jouw eigen werkplek kiezen. Denk aan: restaurants, cafés, co-working spaces, jouw hotelkamer of gehuurde appartement. Zolang er maar Wi-Fi en een stopcontact in de buurt is kun je overal werken. Tegelijkertijd kun je in jouw vrije tijd de cultuur proeven, uitstapjes maken en nieuwe vriendschappen opbouwen. Bovendien heb je in het buitenland meestal een goedkoper bestaan dan in Nederland. In de meeste landen is de huur en boodschappen namelijk veel goedkoper. Alhoewel dit helemaal geweldig klinkt zijn er ook een paar nadelen aan het leven als digital nomad.

Nadelen aan het leven als digital nomad:

Doordat jouw klanten zich elders bevinden moet je rekening houden met verschillende tijdzones. Bij sommige beroepen is het van belang dat jij tegelijkertijd met jouw klanten, zakenpartners of collega’s online bent. Hierdoor kun je niet makkelijk naar de andere kant van de wereld afreizen. Daarnaast kan het leven als digital nomad een negatieve invloed hebben op sociale contacten, liefde, bezit en (financiële) zekerheid. Zo kun je belangrijke momenten in Nederland missen, omdat je er niet direct bij kan zijn en moet je afstand doen van materiële zaken. Jouw meest essentiële bezittingen moeten namelijk in de reiskoffer kunnen passen. Bovendien is het aangaan van een relatie ook moeilijker als je rondreist en biedt het ondernemerschap geen financiële zekerheid waardoor je lastig toekomstplannen kunt maken.

Kun je als digital nomad een e-commerce onderneming runnen?

Als je in Nederland in samenwerking met een Nederlandse leverancier producten verkoopt zorgt de leverancier voor de productie, verpakking en verzending van bestelde producten. Jij draagt verantwoordelijkheid voor het klantcontact, contact met de leverancier, webshop, marketing en het online voorraadbeheer. Het enige wat jij als e-commerce ondernemer nodig hebt is een laptop, Wi-Fi, telefonisch bereik en een stopcontact of powerbank. Je kunt als e-commerce ondernemer dus zeker als een digital nomad gaan leven. Maar voordat je als digital nomad rond kan reizen moet je eerst een aantal zaken regelen. Zo moet je van te voren bijvoorbeeld uitzoeken of jij in jouw situatie het bedrijf in Nederland of in het buitenland moet laten inschrijven.

Wanneer inschrijven of uitschrijven in Nederland

Als jij als ondernemer gaat rondreizen is het belangrijk om te checken hoe dit verzekeringstechnisch werkt, waar jij jouw bedrijf moet registeren en of jij je in Nederland moet uitschrijven. Wanneer jij bijvoorbeeld 4 maanden in het jaar in Nederland verblijft en een koop of huurwoning aanhoudt dan kun je ingeschreven blijven in Nederland en het bedrijf registreren bij de KvK. Check daarbij wel eerst de hypotheekakte en vraag jouw bank om toestemming. Als je van plan bent om langer dan 8 maanden in het jaar op reis te gaan dan moet jij je uitschrijven. Je bouwt in dat geval geen AOW meer op en jouw bedrijf kan niet in Nederland geregistreerd worden. In dat geval kun je jouw bedrijf registreren in het buitenland. Daarnaast kun je een nomadenverzekering zoals SafetyWing afsluiten. Dit is een wereldwijde zorg- en reisverzekering die overigens goedkoper is dan standaard verzekeringen. Zoek van te voren dus goed uit hoe dit in jouw situatie geregeld moet worden.

Hoe Tauron digital nomads kan ondersteunen

Wil jij graag een e-commerce onderneming beginnen om vervolgens rond te kunnen reizen als een digital nomad? Ben je voor jouw onderneming op zoek naar een Nederlandse leverancier of wil jij een eigen product op de markt brengen? Via het Tauron platform kun je in contact komen met diverse Nederlandse maakbedrijven die openstaan om samen een nieuw product te ontwikkelen. Ben jij benieuwd welke soorten leveranciers zich in ons netwerk bevinden? Op de homepage van Tauron kun je eenvoudig de lijst met fabrikanten en leveranciers opvragen. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via de chat of contactpagina.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.