parttime ondernemen

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om naast hun huidige baan parttime te gaan ondernemen. Vooral het online ondernemen is de afgelopen jaren erg populair geworden. Zo zijn er in 2020 al meer dan 13.000 Nederlandse webshops bij gekomen. Maar hoe start je een eigen bedrijf op en waar moet je precies op letten? Dit leggen wij jou in deze blog allemaal uit.

Wat is parttime ondernemen

Parttime ondernemen betekent dat je een aantal uren (minstens 24 uur) per week onderneemt naast jouw studie of andere baan. Het parttime ondernemen wordt steeds populairder, met name het online ondernemen. Het online ondernemen gebeurt meestal via een webshop. Wanneer je online onderneemt wordt je ook wel een e-commerce ondernemer genoemd.

Waarom kiezen voor parttime ondernemen

Door parttime te ondernemen creëer je extra inkomen voor jezelf. Wanneer je de ambitie hebt om jouw bedrijf te laten groeien kan het zelfs jouw hoofdinkomen worden. Daarnaast is het starten van een e-commerce bedrijf makkelijk realiseerbaar. Om een webshop te kunnen beginnen heb je namelijk weinig startkapitaal nodig, je hebt geen opslagruimte nodig en je hoeft je niet druk te maken over de voorraadbeheer, productverwerking en verzending. Dit regelt de leverancier namelijk allemaal voor jou. Wil je meer weten over het opstarten van een webshop? Lees dan onze blog: “beginnen met dropshipping: hoe doe je dat?

Voordelen van parttime ondernemen

Wanneer je parttime onderneemt en daarnaast een vaste baan hebt loop je minder financieel risico dan wanneer je direct fulltime gaat ondernemen. Door parttime te ondernemen kun je zonder financiële druk jouw bedrijf rustig opbouwen en tegelijkertijd onderzoeken of het ondernemen iets voor jou is. Zelfs in een uitkeringssituatie kun je parttime gaan ondernemen. Het is dan wel aan te raden om dit eerst te bespreken met een werkcoach.

Nadelen van parttime ondernemen

Als je een eigen bedrijf begint moet je minstens 1225 uur per jaar (zo’n 24 uur per week) besteden aan jouw bedrijf om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen, zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Daarnaast moet je de administratie goed bijhouden en elk kwartaal aangifte doen voor de omzetbelasting. Ook moet je ieder jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Hiervoor kun je eventueel een boekhouder inschakelen.

Hoe start je een parttime onderneming op?

Voordat je een eigen bedrijf begint moet je eerst onderzoeken of jouw bedrijf voldoet aan de criterium van een onderneming. Deze kun je vinden op de website van de Kamer van Koophandel. Voldoet jouw bedrijf aan alle eisen? Dan kun je jouw bedrijf gaan inschrijven bij de KvK. Houd daarbij wel rekening met de volgende punten:

  1. Wanneer je naast jouw baan parttime gaat ondernemen moet je eerst kijken of er in jouw arbeidsovereenkomst informatie staat over nevenwerkzaamheden, concurrentiebeding of relatiebeding. Is dit het geval? Kijk dan of dit ook van toepassing is op jouw situatie en bespreek dit met jouw werkgever.
  2. Stel een ondernemingsplan op om beter beeld te krijgen van de markt, risico’s en financiën.
  3. Bedenk welk rechtsvorm je wilt aannemen. Kies je bijvoorbeeld voor een BV, VOF of een eenmanszaak?
  4. Als je jouw bedrijf wilt laten inschrijven op jouw huisadres moet je eerst kijken of dit mag van jouw gemeente.
  5. Bedenk een bedrijfsnaam dat past bij het product dat je wilt verkopen. Leg vervolgens een domeinnaam vast en creëer een website/webshop.
  6. Zorg dat alle nodige verzekeringen in orde zijn.
  7. Schakel eventueel een boekhouder in voor de financiële administratie, omzetbelasting en inkomstenbelasting.
  8. Verwacht jij een omzet van minder dan €20.000 per jaar? Kijk dan of je in aanmerking komt voor de Kleine Ondernemingsregeling (KOR).
  9. Ben jij onder de 18 jaar? Dan heb je handlichting of toestemming nodig van jouw ouders of verzorgers.
  10. Maak online een afspraak op kvk.nl en schrijf jouw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. De inschrijfkosten bedragen eenmalig €51,30. Na inschrijving ontvang je binnen twee weken jouw btw-id van de Belastingdienst.

Hoe Tauron parttime ondernemers op weg kan helpen

Tauron kan jou helpen met jouw e-commerce onderneming. Met onze grote netwerk aan productontwikkelaars, e-commerce ondernemers en Nederlandse leveranciers en maakbedrijven kunnen wij jou helpen met:

Ben je benieuwd welke soorten leveranciers er in ons netwerk bevinden? Vraag dan deze lijst aan via de homepage van Tauron. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via de chat of het contactformulier. Wil je lid worden van Tauron? Meld je aan en maak direct kennis met onze leden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.