duurzame producten

Hoe creëer je een duurzame webshop? Je kunt jouw webshop op verschillende manieren duurzaam maken. Dit kun je doen door niet alleen duurzame producten te verkopen maar ook door duurzaam te verpakken en te leveren. Welke producten duurzaam zijn en hoe je jouw webshop duurzaam kunt maken lees je in deze blog.

Duurzame producten

Om een webshop te kunnen beginnen heb jij producten nodig om te verkopen. Het soort product en de manier waarop het product gemaakt is, stelt vast of jouw webshopproduct duurzaam is. Zo worden de volgende producten gezien als duurzaam:

 • refurbished producten
 • herbruikbare producten
 • recyclebare producten
 • natuurlijke producten

Refurbished producten

Refurbished producten worden alsmaar populairder omdat steeds meer consumenten het kostenefficiënt en duurzaam winkelen prioriteren. Dankzij refurbished items hoeven er minder producten geproduceerd te worden waardoor je het milieu bespaart tegen het gebruik van onnodig veel grondstoffen. Het product is namelijk gecontroleerd, hersteld, gereinigd en opnieuw te koop geplaatst om het een tweede leven te geven.

Hoe kom je aan oude items om te refurbishen?

Je kunt gemakkelijk aan oude, kapotte apparaten komen door een inruilservice aan te bieden. Zo kunnen klanten bij levering hun nieuwe apparaat in ontvangst nemen en tegelijkertijd hun oude apparaat bij jouw webshop inleveren. Wil jij jouw klanten ervan overtuigen dat jouw refurbished items daadwerkelijk deugen? Overweeg dan garantie te geven op jouw producten zodat men ervan uit kan gaan dat het product nog minimaal 1 of 2 jaar mee gaat.

Herbruikbare en recyclebare producten

Naast refurbished producten kun je ook producten aanbieden die de klant zelf meerdere keren kan hergebruiken. Zo bestaan er bijvoorbeeld herbruikbare katoenen luiers en herbruikbare wattenschijfjes en wattenstaafjes. Wat helemaal mooi is, is als de producten die jij verkoopt ook biologisch afbreekbaar zijn. Zo bestaan er tegenwoordig 100% biologisch afbreekbare:

 • bamboe wegwerpluiers
 • babydoekjes
 • sponzen
 • ballonnen
 • koffiecups
 • shampooflessen

Natuurlijke producten

Er is genoeg keuze in natuurlijke producten. Vooral als je kijkt naar verzorgingsproducten. Zo zijn er: natuurlijke shampoos, crèmes, gels, (baard)oliën, deo’s, zepen, lotions maar ook tandpasta’s. Er bestaat bijvoorbeeld een tandpasta dat gemaakt is van gefractioneerde kokosolie die antibacteriële eigenschappen bevat. Andere voorbeelden van natuurlijke producten zijn:

 • Chemicaliën vrije schoonmaakmiddelen
 • Kleding van biologisch katoen (eco-fashion)
 • Handgeweven manden
 • Duurzame tassen
 • Plantaardige kaarsen
 • Lampen op zonne-energie

duurzame webshop creëren

Duurzame verpakkingen

Niet alleen het product maar ook de verpakking van het product heeft invloed op de duurzaamheid. Zo kun je bijvoorbeeld natuurlijke zeep gaan verkopen in een 100% biologisch afbreekbare fles. Om geen afbreuk te doen op de duurzaamheid van jouw product is het dus belangrijk om niet alleen na te denken over het product zelf maar ook over het (cadeau)doosje, flesje, zakje of potje waar je het product in stopt.

Duurzaam verpakken

Gerecycled verpakkingsmateriaal, kleinere dozen en minder verpakkingsmateriaal. Het zijn één voor één voorbeelden die je kunt toepassen om jouw product duurzaam te verpakken voor levering. Wij nemen Coolblue even als voorbeeld. Coolblue gebruikt geen eigen merk dozen wanneer de doos van zichzelf al stevig genoeg is. Dit is onder andere het geval bij grotere producten zoals stofzuigers. In dat geval versturen zij het product op in de originele verpakking. Voor kleinere producten gebruikt Coolblue papieren tassen in plaats van dozen. Deze tassen leveren zij overigens niet in een bestelbus maar te fiets.

Duurzaam leveren

Coolblue levert dus niet altijd met een bestelbus maar soms ook met de Coolblue fiets. Zij zetten die fiets voor 90% van Coolblue’s kleine bestellingen in, in stedelijke gebieden van Nederland en België. Het is dus niet gezegd dat jij jouw producten altijd moet leveren met een bestelbus. Mocht je wel een bestelbus willen inzetten, dan kun je eventueel kiezen voor elektrische bestelbussen.

Naast het soort transport kun je ook denken aan de laadruimte en transporttijd van de bestelbus. Zo heeft HelloFresh bijvoorbeeld een speciale software ontwikkeld die niet alleen de route maar ook de laadruimte van hun bestelbus optimaliseert. Dankzij deze software is hun bestelbus 16% voller per leverronde waardoor zij minder hoeven te reizen.

De juiste leverancier

Nu wij het toch hebben over transporttijd, kun je ook gaan nadenken over de vestiging van jouw leverancier. Zit jouw leverancier bijvoorbeeld in China, dan is jouw webshop op het gebied van transport niet duurzaam. Door te kiezen voor een Europese of Nederlandse leverancier wordt het product minder ver verscheept waardoor je niet alleen bespaart op CO₂-uitstoot maar ook op transporttijd. Dit zou betekenen dat jouw klanten hun producten sneller geleverd krijgen. Dit is niet alleen goed voor de klanttevredenheid maar dit kan er ook voor zorgen dat jij betere reviews krijgt én daardoor meer klanten aantrekt! Meer informatie over Nederlandse leveranciers lees je in onze blog: de voordelen van Nederlandse dropship leveranciers.

Nederlandse en Europese leveranciers vind je bij Tauron

Wil jij duurzame producten verkopen en zorgen voor een duurzamere manier van transport? Dan kun je op zoek gaan naar een Nederlandse of Europese productleverancier. Door lid te worden van Tauron kun je rechtstreeks in contact komen met Nederlandse en Europese leveranciers. Zij kunnen jou ook helpen met het opzetten van jouw eigen brand en het produceren van duurzame private label producten. Ben jij benieuwd welke soorten leveranciers er bij ons zijn aangesloten? Vraag dan onze lijst aan op de homepagina. Heb jij nog vragen? Stel ze in de chat, stuur ons een berichtje op social media of contacteer ons via de contactpagina. Wij helpen jou graag verder.